BoltLife heeft een aantal testen uitgevoerd waarbij de resultaten van traditionele torque procedures zijn gemeten met behulp van ultrasoon boutspanningsmeters. Deze testen zijn uitgevoerd zowel in een gecontroleerde werkplaatsomgeving als in echte offshore condities.
De resultaten van deze metingen worden vergeleken met de resultaten van een nieuw ontworpen procedure om geboute staal-op-staal verbindingen te maken.
De resultaten van de metingen van de verbindingen die met de traditionele procedures waren gespannen zijn verontrustend te noemen. De bovengenoemde aannames hebben een groot negatief effect op de kwaliteit van de verbindingen. Bij de testen op de werkplaats blijft de voorspanning van de meeste bouten ruim onder de minimaal vereiste waarde en is de spreiding in de verbinding substantieel.
De offshore verbinding laat zien dat de omgevingsfactoren de resultaten sterk verslechteren. De gemeten waardes laten op sommige bouten een voorspanning van slechts 30% van de vereiste waarde zien. Bijna geen enkele bout haalt de minimaal vereiste voorspanning en de spreiding is nog veel groter dan bij de werkplaatstest.
Alle meetinstellingen voor de Checkline MAX II ultrasoon boutspanningsmeter in deze testen zijn gemaakt in het laboratorium van BoltLife op apparatuur die speciaal voor deze toepassing is ontwikkeld. Alle instellingen zijn op maat gemaakt voor de bout/flens combinatie en zijn na de testen nogmaals geverifieerd.
Het is niet mogelijk om accurate metingen te maken met de standaard instellingen van de ultrasoon boutspanningsmeters. De standaard instellingen zijn gebaseerd op een gemiddelde testwaarde van kleinere bouten. Bij grotere bouten, vanaf M30/M39, wordt de sterkte bepaald door de gebruikte materialen. Dit is anders voor iedere boutproducent waardoor de materiaaleigenschappen per boutleverancier en zelfs per productiebatch verschillend kunnen zijn.
De richtlijnen voor de grotere bouten zijn geëxtrapoleerd van die voor de kleinere bouten. Echter, alle bouten groter dan M36 of vergelijkbaar zullen zich verschillend gedragen onder belasting en kunnen daardoor niet onder één richtlijn samengevat worden.
Met deze nieuwe procedure laat BoltLife zien dat het mogelijk is om een verifieerbare en homogene verbinding te creëren. Naast het efficiënter aanbrengen van de voorspanning is het ook mogelijk om deze periodiek na te meten. Hierbij is alleen de database met de unieke boutgegevens en een Checkline MAX II ultrasoon boutspanningsmeter nodig. De unieke boutgegevens worden voor het voorspannen van de bouten gecreëerd.
Al met al onderscheiden wij ons van de concurrent op basis van deze revolutionaire voorspanmethode. De hiermee behaalde hoge voorspanning resulteert in een exponentiële stijging van de levensduur van uw boutverbindingen en periodieke controles met accurate waarden die kunnen leiden tot efficiënte onderhoudsprogramma’s. Dit resulteert in grote besparingen bij installatie en onderhoud terwijl de kwaliteit en zekerheid drastisch toenemen.
Bent u benieuwd naar verdere toelichting over de genoemende procedure of wilt u meer informatie over onze services en diensten?
Dan horen we graag van u!